Onderhoud en gebruik Beton Ciré oppervlakken

 

Schoonmaken

De Beton oppervlakken moet u onderhouden om de duurzaamheid van het product te behouden. Wordt het oppervlak niet goed onderhouden, kunnen wij u niet garanderen dat het product zijn duurzaamheid behoud.

Het schoonmaken van de Beton afwerkingen kan met reguliere schoonmaakproducten zoals zachte niet bijtende allesreiniger en groene zeep. Het is absoluut niet aan te raden om chloor en bleek houdende schoonmaakproducten te gebruiken deze producten kunnen de beschermlaag aantasten. Ook schoonmaakazijn bij voorkeur niet gebruiken. Bij hoge uitzondering maximaal een keer in de 3 maanden en daarna direct met veel water schoonspoelen zodat het product niet te lang op de beschermlaag kan inwerken.

Gebruik

- Wanden
Voor de wanden zijn er verder geen bijzonderheden. Kalkaanslag op douchewanden kunt u vermijden door het oppervlak na het douchen te drogen. De verdunde schoonmaakazijn slechts in zeer beperkte mate gebruiken.

- Douche en badkamervloeren
Zorg ervoor dat er geen plekken ontstaan waar dagenlang water blijft staan. Met name onder badproducten, plantenbakken, matjes etc. De combinatie van zeep houdende producten en water kan na lang inwerken de beschermlaag aantasten. Kalkaanslag op douchewanden kunt u vermijden door het oppervlak na het douchen te drogen. De schoonmaakazijn slechts in zeer beperkte mate gebruiken. ( max 1x per 3 maanden)

- Aanrechtbladen
De Kitchen Protect op de aanrechtbladen is bestand tegen koude en warmere vloeistoffen en vetten. Probeer te voorkomen dat kokend hete vloeistoffen direct in contact komen met de Beton afwerking op het aanrechtblad. U dient bij het snijden van uw voedsel altijd een snijplank te gebruiken omdat de coating anders beschadigd.

- Vloeren
De Beton Ciré vloeren zijn redelijk krasvast maar het is verstandig om onder stoel en tafelpoten een viltje te plaatsen.

Beschadigingen

Wanneer er beschadigingen worden geconstateerd moeten deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. De beschadigingen kunnen de beschermlaag zodanig beschadigen dat vocht en vuil door kan dringen tot de Beton afwerkingslaag. Ook onherstelbare verkleuringen, verwaarloosde beschadigingen en grotere vocht schade kunnen hier gevolg van zijn.

Wanneer de coating maar ook de Beton  laag is aangetast, dient u eerst de Beton laag op te vullen, te herstellen en daarna aan te helen. Het is mogelijk dat er een klein kleurverschil ontstaat in de eerdere stuclaag. Na het opschuren van de laag en het voldoende droogtijd te hebben geven moet u opnieuw de impregneer en coating aanbrengen.
Als alleen de coating is beschadigd, dient u het coatinglaagje licht op te schuren met schuurpapier van korrel 180. Daarna moet u een aantal nieuwe lagen coating aanbrengen.
Wanneer u twijfelt, kunt u de Beton Ciré laag in de naden insnijden en daarna afkitten. Overgangen van verschillende materialen en naden tussen vloer en wand altijd afkitten.
De Beton Ciré laag kan zowel voor als na het betegelen worden aangebracht, wel moeten alle plaatsen waar badkamer sanitair, leidingen en kranen moeten komen, afgedopt en aangelegd zijn. Als de Beton Ciré laag klaar is, kunt u het sanitair en de kranen plaatsen en waar nodig afkitten met zuurvrije kit.

Er kunnen badkamermeubelen gemaakt worden van watervast multiplex (mdf). Dit kunt u vinden in voorschriften bij ondergronden van hout. Er kan ook een bad ombouw gemaakt worden, dit gebeurt met Wediplaat, gipsplaat, watervast multiplex (mdf) en groene spaanplaat.

Onder het kopje ondergronden kunt u de desbetreffende voorschriften vinden. U moet daarbij wel goed opletten bij het detailleren met aansluiting van wastafelmeubel, het aansluiten van de kraan, afvoer of drain en het aansluiten van de bad ombouw.

Badkamer vloeren van cement en beton kunnen afgewerkt worden met Beton Ciré. In het douche gedeelte kan er ook Beton Ciré worden aangebracht, hier moet u wel goed opletten dat er afschot in de ondervloer wordt aangebracht. Afschot in de Beton Ciré is niet mogelijk. De afschot bedraagt 5 mm per vierkante meter. Voor dat de Beton Ciré op de vloer komt moet de ondervloer wel in de primer gezet worden. Wanneer de Beton Ciré laag op de vloer wordt aangebracht, moet deze goed aansluiten op de afvoer. De laag moet zelfs nog iets over de rand komen. De ondergrond moet gelijk blijven met de afvoer. Wanneer u twijfelt, kunt u een kit of voegnaad rondom de afvoer vrij laten en later dicht kitten.

Let goed op de plekken in de badkamer waar altijd veel water blijft staan. Als er op dit soort plekken een beschadiging komt dient u de toplaag direct te repareren en de coating opnieuw aan te brengen. Anders kan het materiaal week worden en oplossen.

 

Onderhoud

-       Vloeren behandeld met wax

Nabehandeling van de vloeren is nodig omdat er in de loop van tijd slijtage op de vloeren komt. Bij veel gebruik van de vloer zal er ook meer slijtage zijn dan dat er minder vaak gebruik wordt gemaakt van de vloer. Daarom moet u ook afhankelijk van het gebruik eens in de paar maanden de vloer behandelen. Bij een behandeling dient u de vloer eerst goed te reinigen en daarna een nieuwe laag wax aan te brengen.

 -       Aanrechtblad

Het aanrechtblad moet ook onderhouden worden, dit moet eens in de 2 a 3 jaar gebeuren. Dit omdat het aanrechtblad voorzien is van een sterke afwerklaag. Wanneer u het aanrechtblad gaat onderhouden dient u het blad eerst licht op te schuren met een schuurpapier korrel van 180 tot 200. Als dit gebeurd is kunt u direct er achter aan een nieuwe laag coating aanbrengen met een 2 componentenroller of met een kwast (Bij veel gebruik van het blad, zal het blad wat eerder onderhoud nodig hebben dan dat het blad minder vaak wordt gebruikt).

 -       Douche

Douche wanden moeten ook onderhouden worden (naar gelang de mate van gebruik). Wanneer u de douche gaat onderhouden dient u eerst licht op te schuren met een schuurpapier korrel van 180 tot 200. Als dit gebeurd is kunt u direct er achter aan een nieuwe laag coating aanbrengen met een 2 componentenroller of met een kwast. Bij veel gebruik van het blad, zal het blad wat eerder onderhoud nodig hebben dan dat het blad minder vaak wordt gebruikt. Zorg ervoor dat u niet zodanig lang wacht dat de slijtage of de beschadigingen al te ver zijn ingetreden. Het is absoluut verboden om zware reinigingsmiddelen zoals chloor, bleek of antikal te gebruiken. Het beste kunt u milde schoonmaakmiddelen gebruiken zoals groene zeep. Maximaal 1 x per 3 maanden schoonmaakazijn gebruiken en dan heel goed naspoelen!